x
Затворени обиколки
x
Приключени състезания
x
Спечелени точки
x
Навъртяни километра
x
Минути зад волана
x
Завършени сезона

Какво е Български Формула 1 Шампионат - БгФ1?

Български Формула 1 Шампионат представлява компютърно симулиран Формула 1 шампионат, основан през далечната 2004 година, организиран от "Cukam.BG - Българска Кибер Общност". Календара на шампионата и последователността на трасетата са взаимствани от реалната формула. Всяко състезание се провежда през уикенда, предварително определен от организаторите и отбелязан в календара на БгФ1.

В Български Формула 1 Шампионат (БгФ1) участват ограничен брой отбори, които се регистрират безплатно с подаване на заявка през сайта на БгФ1. Максималния брой пилоти, които могат да вземат участие в БгФ1 също е ограничен, като на старт, един отбор може да се представя най-много от двама пилоти. По време на тестовете и свободните тренировки непосредствено преди старта могат да участват всички пилоти на отбора.

Състезанията се провеждат на играта Assetto Corsa, PC симулатор разпространяван от Kunos Simulazioni, променен спрямо състезателните изисквания на БгФ1 за съответния сезон. Състезанията и квалификациите се провеждат "On-Line".

Официалният уеб сайт на БгФ1 се намира на адрес: www.SimRacing.BG/BGF1

През 2008 година за първи път участваме на SpeedFest, по покана на БТК и Българската Федерация по Електронни Спортове, с чиято помощ организирахме демонстрационното онлайн състезание. БТК предоставиха компютрите, интернета и наградата, а ние организирахме състезанието. В него участваха 8 пилота от БГФ1 онлайн, петимата най-добре представили се фенове от публиката на феста, двама представители на БГФ1 на място и разбира се Владо Арабаджиев.

Какво ми е нужно за да се запиша за участие? Това е въпросът, който си задава всеки човек, който идва тук за първи път. Добри новини, открили сте правилното място! Като за начало, ще ви бъде нужен симулаторът, на който играем. Той се казва „Assetto Corsa”. Начинът, по който можете да се сдобиете с играта е много лесен. Можете да я закупите директно от производителя в Steam от ТОЗИ линк или от всеки друг сайт, който продава игри.

Какво следва, след като се сдобия с играта? След като се сдобиете с играта, ще ви бъде нужен нашият мод, който излиза на бял свят м/у 2 и 4 седмици преди началото на всеки сезон и отбор, за който да се състезавате, но преди това, нека започнем с мода.

Най-лесният начин да инсталирате мода на БгФ1 за съответният сезон е като посетите секцията от сайта - „ШАМПИОНАТ“, която се намира някъде над този текст. :) Във въпросната секция се поставят линкове и инструкций, за инсталирането на мода. Инсталирането на мода е лесно, а и както вече споменахме, има инструкций, но ако случайно срещнете трудност или проблем, не се колебайте да се свържете с нас от формата ни за КОНТАКТ. След като инсталирате мода, идва ред и на отбора.

Преди да преминете на стъпката за отбор, е нужо да се запознаете добре с нашият спортен правилник на шампионата, който също ще откриете в менюто "ШАМПИОНАТ". Всеки пилот в БгФ1 е длъжен да бъде добре запознат с правилника на шампионата. При системни нарушения на спортните ни правила, наказанията могат да започнат от дисквалификация от състезания и да приключат с отстраняване от шампионата. За това е добре, всеки пилот да бъде добре запознат със „законите“ на пистата и да уважава своите колеги. Както във всеки един спорт – Феърплейът е ключов фактор!

За да се състезавате в едно състезание ви е нужен отбор. За да се включите като официален пилот в някой отбор е нужно да създадете контакти в шампионата. На първо място – присъединете се в нашия Discord сървър. Споделете времена на писти от нашият шампионат и задължително на нашият мод, за да има пряк критерий за съпоставка и сравнение на вашите времена, спрямо пилоти от лигата. След като направите горе описаното ви остава единствено да чакате някой отбор да се свърже с вас, но докато чакате, може да се включвате в нашите тестови сесий, в нашият официален сървър за тренировки и състезания. По този начин, шансът ви се увеличава. На сайта ни, обикновенно в секцията "ШАМПИОНАТ", можете да откриете повече информация за сървъра, като IP адрес, име на сървъра, колко човека има в момента в него и други. Парола за свободни тренировки и неофициални сесии - няма.

Ако желаете да регистрирате свой собствен отбор, моля посетете ТАЗИ страница и попълнете всички полета коректно! Минималният критерий, за одобрение на вашата заявка, е в отборът ви да има най-малко двама титулярни пилоти - тест пилотите не са задължитени, но са препоръчителни, тъй като те могат да заместват някой от титулярите на отбора при евентуално отсъствие. След прегледа на вашата заявка от страна на Управата на шампионата, в рамките на от 24 до 96 часа ще получите отговор на пощата, която сте посочили за контакт на отбора – ако след 96-тият час това не се случи, моля свържете се с нас чрез формата ни за КОНТАКТ. Ако бъдете одобрени, ще получите и допълнителни иструкций за частен тест с вашите пилоти, където Управата ще провери техните умения и дали са годни за състезание в лигата. Ако и тази стъпка бъде изпълнена успешно – тогава вашият отбор ще бъде официално лицензиран и ще има право на участие в състезания от шампионата на БгФ1.

Повече помощни материали може да откриете в секция "ШАМПИОНАТ". Ако имате допълнителни въпроси и търсите отговори, които не сте открили тук, моля, не се колебайте да се свържете с нас чрез нашата форма за КОНТАКТ. Ние ценим вашето време и сме благодарни за интереса, който проявявате, за това ще направим всичко възможно да ви отговорим във възможно най-кратък срок от време!